AMSTERAM - Israël heeft zondag een deel van de honderden miljoenen euro's aan bevroren Palestijnse tegoeden overgemaakt aan de nieuwe Palestijnse regering van president Mahmoud Abbas.

Het ging om een bedrag van 37 miljoen euro, zei een woordvoerder van het Palestijnse kabinet.

Ambtenaren

Met het geld kunnen tienduizenden Palestijnse ambtenaren voor het eerst sinds meer dan een jaar weer een volledig salaris tegemoet zien. Door de fundamentalistische islamitische Hamas aangestelde ambtenaren, onder wie zesduizend leden van de veiligheidsdienst van Hamas, kunnen er echter naar fluiten.

Onder Hamas kregen de 165.000 personeelsleden van de Palestijnse overheid hun salaris maar gedeeltelijk en onregelmatig uitbetaald; de Hamas-regering kampte met geldgebrek door een internationaal economisch en diplomatiek embargo vanwege de weigering van Hamas om geweld af te zweren en Israël te erkennen.

Steun

Israël probeert Abbas te steunen nu Hamas de macht in de Gazastrook heeft overgenomen. Abbas' door het Westen gesteunde Fatah-partij is verzwakt en heerst momenteel alleen nog op de Westelijke Jordaanoever.

Innen

Bij vredesovereenkomsten is afgesproken dat Israël belastinggeld voor de Palestijnen int, en daarna overmaakt naar de Palestijnse regering.

Het geld is een belangrijke post op de inkomstenkant van de Palestijnse begroting. Israël besloot de tegoeden te bevriezen nadat Hamas in maart 2006 aan de macht kwam. Het gaat inmiddels om in totaal 407 miljoen euro.