KABUL - President Hamid Karzai van Afghanistan heeft zondag een onderzoek gelast naar de dood van mogelijk tientallen burgers die vrijdag in het district Gereshk in de provincie Helmand om het leven zijn gekomen door een NAVO-luchtaanval.

Volgens ooggetuigen zijn in twee dorpen in totaal zeker 45 mensen, onder wie vrouwen en kinderen, gedood. Dit aantal is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. Zaterdag werd bericht dat zeker 65 burgers in Gereshk zijn gedood. Ook zouden zeker 62 Taliban zijn omgekomen.

De NAVO heeft zondag tegengesproken dat er zoveel burgerslachtoffers zijn gevallen. Uit eigen onderzoek blijkt dat er "minder dan een dozijn" burgers zijn gedood, meldde een woordvoerder van de NAVO-vredesmacht ISAF. De zegsman zei dat wel een "flink aantal" Taliban-strijders is omgekomen.

Roekeloos

Vorige week werden bij een luchtaanval in Helmand zeker 25 burgers gedood. Karzai beschuldigde de NAVO toen van roekeloos gedrag.

In Gereshk raakten zondag twee burgers gewond door een zelfmoordaanslag op een NAVO-konvooi. Ook kwam een Britse NAVO-militair om het leven en raakten een aantal andere militairen gewond. Zaterdag kwam ook een Britse militair in Gereshk om het leven.