JERUZALEM - Het Israëlische hooggerechtshof in Jeruzalem heeft zondag besloten een beslissing over een omstreden regeling met oud-president Moshe Katsav uit te stellen.

Op verzoek van een aantal vrouwenorganisaties moet de openbaar aanklager uitleg geven over de schikking die hij met Katsav heeft getroffen in een verkrachtingszaak.

Katsav was aangeklaagd wegens verkrachting, maar die aanklacht heeft openbaar aanklager Menachem Mazuz laten vallen, in ruil voor een bekentenis over seksuele intimidatie. Door de schikking ontloopt Katsav gevangenisstraf.

Demonstratie

In Israël is met verbijstering gereageerd op het besluit. In de media wordt gesproken van klassenjustitie. In Tel Aviv gingen zaterdagavond zo'n 20.000 mensen de straat op om te demonstreren tegen de regeling.

Twee vrouwenrechtengroepen hebben bij het hooggerechtshof om opheldering gevraagd en dat verzoek is gehonoreerd. Mazuz heeft een etmaal de tijd gekregen om met antwoorden te komen. Pas daarna neemt het hof een beslissing over de deal met Katsav.

Afgetreden

Katsav stond als president al maanden op non-actief, maar zondag is hij pas officieel afgetreden. Voormalig premier en Nobelprijswinnaar Shimon Peres volgt hem op 15 juli op.