LONDEN - De Britse autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen rond vliegvelden verscherpt. Dit in verband met de mislukte aanslag op de luchthaven van Glasgow zaterdag en twee mislukte aanslagen in Londen vrijdag. Sinds zaterdagavond geldt in het Verenigd Koninkrijk de hoogste fase van terreuralarm.

Bekijk Video

Dagjesmensen kregen zondag de waarschuwing niet zomaar naar een luchthaven te gaan. Passagiers werd aangeraden zich pas naar een luchthaven te begeven als zeker is dat hun toestel vertrekt.

Glasgow

De luchthaven van Glasgow was zondag weer open voor binnenkomende vliegtuigen. Zaterdagavond strandden hier 2300 passagiers die elders in de stad werden ondergebracht.

Liverpool

Het John Lennon Airport in Liverpool, dat zaterdagavond werd gesloten, is zondagochtend weer geopend, nadat de politie een verdachte auto had verwijderd. Ruim vierhonderd gedupeerde reizigers werden overgebracht naar een gebouw van het Leger des Heils, waar ze eten en dekens kregen. Zondagochtend tegen vijf uur werd het vliegveld weer opengesteld.

Brown

De kersverse Britse premier Gordon Brown zei zondag dat zijn land zich niet laat intimideren door "boosaardige acties". Hij zei voor de BBC dat terrorisme nooit gerechtvaardigd kan worden door religie. Hij voegde eraan toe dat de verdachten banden hebben met de terreurorganisatie al-Qaeda.

Reiswaarschuwing

Noorwegen en Australië hebben zondag een reiswaarschuwing uitgegeven voor Groot-Brittannië. Dit in verband met de mislukte aanslag op de luchthaven van Glasgow zaterdag en de vondst van twee bomauto's in Londen vrijdag.

Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers die naar het Verenigd Koninkrijk gaan extra voorzichtig te zijn, te luisteren naar lokale media en adviezen van de Britse autoriteiten op te volgen.

De Australische overheid waarschuwde haar onderdanen voor het risico van een aanslag in Groot-Brittannië. De Britse autoriteiten hebben zaterdag de hoogste fase van terreuralarm ingesteld.