RIJSWIJK - Jongeren roken steeds minder. Circa 42 procent van de jongeren tussen tien en negentien jaar zegt wel eens gerookt te hebben, dat is 8 procent minder dan in 1997. Dat blijkt zondag uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van STIVORO.

Zowel jongens als meisjes gaan minder roken. Tien jaar geleden rookte nog 43 procent van de 15- en 16-jarigen, dit jaar is dat 31 procent. Het percentage 15- en 19-jarigen dat nooit heeft gerookt is gestegen van 33 in 1997 naar 38 procent.

STIVORO hoopt dat de invoering van rookvrije horeca ertoe bijdraagt dat minder jongeren roken. "We moeten dit moment aangrijpen om het bij de jeugd op de kaart te zetten", aldus directeur Lies van Gennip.

Verslaving

Voorkomen dat jongeren onder de 18 jaar gaan roken is volgens haar belangrijk, omdat de kans op tabaksverslaving bij jongeren groter is. Van de volwassenen die verslaafd zijn aan het roken, is 90 procent rond het vijftiende jaar begonnen.

Volgens Van Gennip is het "zorgwekkend" dat VMBO-leerlingen bijna twee keer zoveel dagelijks roken als VWO-leerlingen. "Op jonge leeftijd wordt zo de kiem gelegd voor de verschillen in rookgedrag tussen arm en rijk." Roken is volgens STIVORO bij de lagere sociale klassen nog steeds de norm en daarmee een belangrijke oorzaak voor sociaal-economische gezondheidsverschillen.