AMSTERDAM - Donderdag wil minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat van het televisie programma Zembla de namen doorkrijgen van ambtenaren die betrokken waren bij de bouwfraude zaak. Anders stapt ze naar de rechter.

In Zembla werd onthuld dat een kartel van Nederlands grootste bouwbedrijven Rijkswaterstaat, de NS en Schiphol de laatste jaren voor bedragen tussen de vijfhonderd miljoen en één miljard gulden heeft opgelicht.

De bouwfraude was al jaren bekend, maar er kon niets worden bewezen. Enkele fractievoorzitters hebben laten weten voorstander te zijn van een parlementaire enquête als strafrechtelijk onderzoek niets oplevert.

Relatiegeschenken

Met de bouwfraude-zaak staat de integriteit van ambtenaren weer op de agenda. Volgens de Volkskrant

M. Kaptein, die de integriteit van ambtenaren in opdracht van KPMG onderzocht, is van mening dat een grondige aanpak van corruptie onder ambtenaren nodig is. Het opstellen van gedragsregels in overheidsorganisaties zou volgens hem een stap in de goede richting zijn.

De grens tussen een cadeau en omkoping is niet altijd duidelijk. Bedrijven geven geschenken om de relatie met hun opdrachtgever goed te houden. Het nadeel kan zijn dat de betreffende ambtenaar minder kritisch naar het werk van de bedrijven kijkt. Op sommige ministeries als Verkeer en Waterstaat bestaan al gedragsregels. Andere overheden stellen grenzen als 'geen cadeaus boven de 75 gulden'.

Eerder deze week heeft een veertigjarige burgerambtenaar van Defensie in het Brabantse Rijen toegegeven dat hij in een periode van ruim vier jaar van enkele bedrijven geld, goederen en reisjes hadaangenomen. Als tegenprestatie verleende hij deze bedrijven opdrachten. Het Openbaar Ministerie in Breda had dit woensdag bekendgemaakt. De Koninklijke Marechaussee rondt het onderzoek binnenkort af.

/NIEUWSNetelenbos eist namen 'corrupte' ambtenaren opAmbtenaren bedingen massaal privékortingen