BRUSSEL - Portugal is vanaf zondag een half jaar lang voorzitter van de Europese Unie. Portugal neemt het stokje over van Duitsland.

De overdracht wordt zondag in Porto gevierd met een groot concert en maandag zijn de eerste werkbesprekingen met de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

Verdrag

De belangrijkste taak voor de Portugezen is om samen met de 26 andere EU-landen de puntjes op de i te zetten voor het nieuwe EU-verdrag. De EU-leiders werden het daar vorig weekend over eens, maar de juridische en technische details moeten nog worden ingevuld.

Portugal biedt daarbij geen hoop dat er nog kan worden teruggekomen op gemaakte afspraken. Ook voelen de Portugezen weinig voor een debat over de uiteindelijke buitengrenzen van de EU, iets dat de Franse president Nicolas Sarkozy had voorgesteld. Na het verdrag vooral even uitrusten en uitblazen, is het Portugese motto.

Wel zijn ze ambitieus in het versterken van de relaties met Afrika en Brazilië. Portugal heeft zowel met een aantal Afrikaanse landen als met Brazilië nog nauwe banden als vroegere kolonisator. Portugees is de zesde taal in de wereld, zei de Portugese minister voor Europese Zaken deze week met enige trots.

Merkel

Portugal neemt het roulerende voorzitterschap van de EU zondag over van Duitsland, dat een succesvol half jaar achter de rug heeft. De Duitse bondskanselier Angela Merkel kreeg de EU-landen op één lijn over afspraken over energiebesparing en tegen klimaatverandering. En uiteindelijk slaagde ze er na een marathonvergadering vorig weekend in overeenstemming te bereiken over een nieuw EU-verdrag.

Portugal zal ook te maken krijgen met de internationale actualiteit. En die is deels onvoorspelbaar. Finland had vorig jaar juli als voorzitter allerlei plannen, maar was de eerste maanden vooral bezig met de oorlog in Libanon.