Vermoedelijk verband tussen 'Londen' en 'Glasgow'

LONDEN/GLASGOW - De vondst vrijdag van twee personenwagens vol met explosief materiaal in Londen en het incident zaterdag op de luchthaven van Glasgow staan "duidelijk" met elkaar in verband. Dat heeft de politie in Glasgow zaterdagavond gezegd. Politiechef Willie Rae sprak tijdens een persconferentie van een terroristische daad.

Een van de arrestanten in Glasgow droeg "een verdacht voorwerp" op zijn lichaam.

Rae wilde geen details verstrekken. De vondst van het voorwerp leidde tot een gedeeltelijke evacuatie van het ziekenhuis waarheen de gewonde verdachte was vervoerd.

Bomvest

De politie wilde niet zeggen of de man een bomvest droeg. Rae zei dat de man in kritieke toestand is en hij sprak daarmee tegen dat deze verdachte zou zijn bezweken aan zijn verwondingen.

Het voorwerp is volgens Rae naar een "veilige plek" gebracht. De betrokken wagen die in Glasgow werd gebruikt, wordt nog steeds onderzocht op de luchthaven.

Bewust

Sommige terreurexperts sluiten niet uit dat Glasgow bewust als doelwit is gekozen omdat de net aangetreden premier Brown een Schot is.

Hij zou ook zeer geregeld gebruik maken van de luchthaven in Glasgow. Rae verklaarde dat hij geen concrete aanwijzingen had dat er een aanslag gepleegd zou gaan worden in de Schotse stad.

Golf van aanslagen

Over de identiteit van de mannen werden geen nadere mededelingen gedaan. Ooggetuigen repten eerder van Aziaten. Experts menen aanwijzingen te zien voor een gecoördineerde "golf van aanslagen" die waarschijnlijk nog niet voorbij is.

De hoogste Britse coördinator voor terreurbestrijding is zaterdagavond vanuit Londen vertrokken naar Glasgow.

Brown

Zelf heeft Brown het incident zaterdag bij de luchthaven van Glasgow "een aanslag" genoemd. De eerste minister sprak in Londen kort na spoedberaad waarin werd besloten de hoogste fase van het terreuralarm af te kondigen.

Volgens nog onbevestigde berichten is een van de twee arrestanten in Glasgow, die door de vlammen gewond raakte, bezweken aan zijn verwondingen.

Liverpool

De Britse autoriteiten hebben zaterdagavond de John Lennon-luchthaven in Liverpool tot nader order gesloten. Het besluit hangt samen met de aanslag eerder op de dag op de luchthaven in Glasgow, aldus de politie.

Tip de redactie