GRONINGEN - Het Martiniziekenhuis in Groningen gaat onderzoeken of er patiënten besmet zijn geraakt met HIV, het virus dat de ziekte aids kan veroorzaken, of het hepatitisvirus door een defect aan een machine. Dat heeft het ziekenhuis dinsdag gemeld.

Het onderzoek vindt plaats onder ruim vijfhonderd urologische patiënten die tussen 23 december en 19 februari aan de locatie Van Ketwich van het ziekenhuis een blaasonderzoek hebben ondergaan. De gemiddelde leeftijd van de patiënten ligt boven de 65. Vorig jaar speelde iets dergelijks bij het Medisch Centrum in Alkmaar. Hier bleek niemand besmet te zijn geraakt.

Apparatuur

De patiënten in Groningen zijn mogelijk besmet geraakt omdat de nieuwe reinigingsmachine voor de onderzoeksapparatuur verkeerd was aangesloten en daardoor niet goed desinfecteerde.

De onderzoeksapparatuur bestaat uit de slangetjes waarmee een zogenaamd cystoscopisch onderzoek wordt verricht. De slangetjes worden tijdens een poliklinisch bezoek ingebracht in de urinebuis van een patiënt om de blaas, de urineweg of de prostaat te onderzoeken.

Na het onderzoek moet het slangetje onder hoge druk worden gedesinfecteerd. Door een fout bij de aansluiting van de apparatuur is dit onder lage druk gebeurd. Volgens het ziekenhuis ligt de fout bij de leverancier van de apparatuur, het bedrijf Dyped uit Rijsenhout. Het is de eerste keer dat het ziekenhuis apparatuur van Dyped heeft betrokken.

HIV-besmetting

Alle patiënten die risico hebben gelopen, hebben dinsdag een brief gekregen waarin wordt gevraagd of ze mee willen meewerken aan het onderzoek. De directie van het ziekenhuis beklemtoont dat de kans op HIV-besmetting minimaal is. Dat komt mede omdat patiënten met een HIV-besmetting niet in het Martiniziekenhuis worden behandeld maar in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Voor zover het ziekenhuis weet, was ook geen van de behandelde patiënten besmet met het hepatitisvirus.