LEEUWARDEN - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) mag het asielzoekerscentrum op Ameland niet ontruimen. Dat heeft de president van de rechtbank in Leeuwarden dinsdag besloten in een kort geding dat de asielzoekers tegen het COA hadden aangespannen.

In december kondigde het COA aan de opvang op het waddeneiland te willen sluiten. Het wilde de vluchtelingen overplaatsen naar de opvang in Kollum. De asielzoekers kwamen daartegen in opstand omdat ze willen dat hun kinderen het schooljaar op het eiland kunnen afmaken.

De vluchtelingen verloren een eerder kort geding. Toen bleek dat de opvang in Kollum ook zou dichtgaan, spanden zij opnieuw een zaak tegen het COA aan. De rechter heeft hen nu in het gelijk gesteld. De asielzoekers kregen de afgelopen tijd veel steun. De gemeente Ameland, de provincie Friesland en een woningbouwcoöperatie wilden financiële steun geven om de opvang te kunnen openhouden.

Voorwaarde was dat het COA de verantwoordelijkheid zou houden over de asielzoekers. De stichting Inlia uit Groningen bood aan de taken van het COA over te nemen.