CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Negen actievoerders hebben zich dinsdagmorgen enkele uren aan de ingangen van het Amerikaanse commandocentrum in Capelle aan den IJssel, het Military Traffic Management Command (MTMC), vastgeketend. Even voor 11.00 uur beëindigde de politie de actie, die om 07.00 uur was begonnen.

In totaal ongeveer vijftien demonstranten protesteerden tegen oorlogsvoorbereidingen die vanuit het MTMC worden gecoördineerd. De politie hield de actievoerders, die zich hadden vastgeketend aan en nam hen mee naar het bureau. Het protest tegen een mogelijke oorlog verliep gemoedelijk, aldus een politiewoordvoerder.

Tijdens de actie kon niemand het MTMC in of uit. Een handjevol werknemers van het commandocentrum stonden voor de toegangspoorten te wachten totdat ze naar binnen konden.

Nieuwe Oorlog

De actievoerders van het Platform tegen de Nieuwe Oorlog hadden spandoeken bij zich met daarop anti-oorlogsteksten als No war. De demonstraten waren van plan de actie de hele dag vol te houden of ik elk geval totdat de politie hen zou dwingen te vertrekken. Zij hadden zich met fietssloten om hun nek aan het hek vastgemaakt. Enkele duo's hadden zich met met handboeien en daaromheen een pvc-buis achter het hek aan elkaar geketend.