KAAPSTAD - De voormalige Zuid-Afrikaanse 'first lady', Marike de Klerk, is in haar appartement bij Kaapstad vermoord. Het lijk van de 64-jarige vrouw werd gevonden nadat een kapster de politie had gealarmeerd. Zij had meermalen vergeefs aangebeld en was ongerust geworden.

Volgens de eerste berichten is er niets gestolen uit de woning, die door een veiligheidsdienst wordt bewaakt. Er waren ook geen sporen van inbraak. De moord heeft waarschijnlijk dinsdag plaatsgevonden, zei de politie.

Ze lag meer dan dertig uur dood in haar woning. Ze bleek gewurgd. Er zijn ook messteken in haar rug aangetroffen.

Marike de Klerk stamt af van Nederlandse immigranten. Ze leefde teruggetrokken in haar huis bij Kaapstad. De politie tast over de achtergronden van de moord in het duister.

De Zuid-Afrikaanse president Mbeki reageerde volgens zijn woordvoerder geschokt op de moord. Ex-president De Klerk was in Zweden toen hij van de dood van zijn ex-vrouw op de hoogte werd gebracht. Hij kondigde aan snel naar zijn vaderland te zullen terugkeren.

Het voormalige Zuid-Afrikaanse staatshoofd en Marike de Klerk kregen drie kinderen, Jan, Willem en Susan.

Zuid-Afrika wordt al geruime tijd geteisterd door geweld. Het aantal moorden liep vorig jaar op tot 21.683.

Volgens een woordvoerster van de Zuid-Afrikaanse politie is inmiddels een verdachte aangehouden voor verhoor en moet nog worden vastgesteld of hij voor de moord kan worden aangeklaagd. Ze weigerde meer details te geven over het onderzoek.