AMSTERDAM - Inzittenden van een auto lopen een veel grotere kans op letsel als zij niet rechtop zitten. Volgens de ANWB zitten bijrijders regelmatig met de benen op het dashboard, waardoor bij een botsing de voeten door de voorruit gaan en de gordel in de buik snijdt.

De ANWB organiseerde met de zusterclubs een aantal crashtests. Daarvoor lieten zij twee Volkwagen Golf-auto's met 64 kilometer per uur frontaal op elkaar botsen.

Daaruit bleek verder dat als een kinderzitje niet goed vast zit, de baby met stoeltje en al door de auto wordt geslingerd, de baby uit de gordel wegdraait en alle krachten op het kwetsbare onderlichaam terechtkomen.

Gordel

Ook het niet goed vastzetten van de gordel leidt tot letsel. Zo knalt de bestuurder met zijn hoofd tegen het dak en vervolgens door de voorruit, bleek uit de test. Verder is het met gestrekte armen vasthouden van het stuur onveilig.

Hoewel auto's steeds veiliger worden, moeten inzittenden wel zorgen dat alle veiligheidsvoorzieningen daadwerkelijk gebruikt worden, meent de bond.