PEKING - De aardbeving die maandag de regio Xinjiang in het noordwesten van China trof, heeft al aan meer dan 300 mensen het leven gekost. Ruim 2000 mensen raakten gewond. Dat hebben reddingswerkers in het gebied dinsdag gemeld. Zij zoeken verder in het puin naar slachtoffers.

Bekijk video

De beving had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter en verwoestte bijna 9000 huizen. Het was de aardbeving met de ernstigste gevolgen in het overwegend door moslims bewoonde Xinjiang sinds de oprichting van de volksrepubliek China in 1949.

Het epicentrum lag 40 kilometer ten oosten van de stad Jiashi. Alleen al in één dorp stortten zeker duizend woningen en scholen in.

Hulpgoederen

Inmiddels hebben de eerste hulpgoederen het afgelegen gebied bereikt. Vooral aan dekens en tenten voor de daklozen is veel behoefte. 's Nachts daalt de temperatuur tot ver onder nul.

Een speciaal aardbevingsteam van 42 deskundigen, onder wie speciaal opgeleide artsen, is met speurhonden direct na de beving per vliegtuig naar Xinjiang vertrokken, waar het maandagavond al aankwam. De uitrusting van het pas twee jaar geleden gevormde team voldoent aan de internationale standaard.