NEW YORK - De politie van New York heeft tientallen maffialeden gearresteerd. De autoriteiten maakten de arrestatiegolf, waaronder 73 leden van de gevreesde Genovese-familie vallen, woensdag bekend. Onder de arrestanten zouden zich drie leiders van een deel van de misdaadorganisatie bevinden.

De arrestaties vloeiden voort uit een uitermate riskante, meer dan twee jaar durende infiltratieoperatie door een agent in de Genovese familie. Alle arrestanten zijn inmiddels aangeklaagd. Ze zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan afpersing, overvallen, fraude, valsemunterij en wapensmokkel.

Volgens de Federale Aanklager Mary Joe White zijn de arrestaties de sterkste uiting van de opsporingsdiensten dat het na de aanslagen van 11 september niet "weer gewoon terug naar de zaken" is voor criminelen. Onderdirecteur Mawn van de FBI verklaarde dat het "misschien wel de belangrijkste en succesvolste undercover operatie in de geschiedenis van de misdaadbestrijding is".

De Genovese familie kon lange tijd ongestoord door de autoriteiten zijn gang gaan in New York. Door illegale praktijken wist de organisatie vele miljoenen dollars te verdienen.