SEOUL - Noord-Korea heeft een korteafstandsraket afgevuurd op de Japanse Zee. Dat heeft het ministerie van Defensie van Zuid-Korea dinsdag bevestigd. Een groot Seouls dagblad had de test maandag gemeld op basis van een anonieme Zuid-Koreaanse functionaris.

Noord-Korea had al gedreigd weer rakettesten te gaan uitvoeren, wat de spanningen tussen Pyongyang en de Verenigde Staten verder heeft opgedreven. De crisis ontstond in oktober, toen Washington onthulde dat Noord-Korea had toegegeven er een geheim kernprogramma op na te houden. Daarmee schendt Pyongyang een overeenkomst met de VS uit 1994.

Dreiging

Sinds december heeft Noord-Korea verder inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap het land uitgezet, zich teruggetrokken uit het nucleaire non-proliferatieverdrag en een gesloten kerncentrale weer in gebruik genomen. Het heeft ook gedreigd de wapenstilstand te verbreken van 1953, die een eind maakte aan de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Losjoekov zei in een eerste reactie niet verbaasd te zijn. Volgens hem past de test in de lijn van de Noord-Koreaanse leiders een mogelijke verdieping van de crisis rond Pyongyangs nucleaire programma voor te bereiden.

Vreedzame doeleinden

Kim Yong-nam, na president Kim Jong-il de belangrijkste leider van Noord-Korea, zei dinsdag dat het nucleaire programma "in dit stadium" bedoeld is voor vreedzame doeleinden zoals energieproductie. Hij sprak in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur op de topconferentie van de organisatie van niet-gebonden landen, waarbij 114 staten zijn aangesloten.

"De huidige ontwikkelingen in de wereld van vandaag, vooral de ernstige situatie op het Koreaanse schiereiland, bewijzen de juistheid en het belang van ons op Defensie gebaseerd beleid", zei Kim.

Een Noord-Koreaanse delegatielid in Kuala Lumpur zei dat zijn land een rakettest had uitgevoerd om veiligheidsredenen. Op de vraag waarom die was afgevuurd op de Japanse Zee zei hij alleen: "voor de veiligheid".