WASHINGTON - De Iraakse president Saddam Hussein is niet van plan te voldoen aan de eis van de VN-wapeninspecteurs, dat zijn land op 1 maart moet beginnen met het vernietigen van zijn al-Samoed 2-raketten.

Een verslaggever van de Amerikaanse nieuwszender CBS heeft maandagavond verteld dat Saddam dat in een interview met hem heeft gezegd. In het vraaggesprek ontkent Saddam volgens journalist Dan Rather dat zelfs zijn meest geavanceerde al-Samoudraketten een schending zijn van VN-regels. En daarom is hij niet van plan de raketten te vernietigen of te beloven dat hij ze zal vernietigen. De leider van de VN-wapeninspecteurs Hans Blix had vrijdag het Iraakse regime gevraagd de raketten te vernietigen. Blix zei maandag nog dat hij verwacht dat het regime in Bagdad dat verzoek zal respecteren.

In het gesprek met CBS zei Saddam verder dat hij een live televisiedebat wil met de Amerikaanse president George W. Bush, aldus Dan Rather. Het gesprek zou in de nacht van maandag op dinsdag om 00.30 uur (Nederlandse tijd) uitgezonden worden op het televisiejournaal van CBS.