NEW YORK/BERLIJN - Duitsland en Rusland zetten hun handtekening onder een Frans voorstel om de wapeninspecties in Irak voort te zetten en te intensiveren. Dat zei de Franse president Chirac maandagavond. China ondertekent het voorstel niet formeel, maar Peking steunt het wel, aldus bronnen bij de VN in New York.

Bekijk hier de video

De Franse president Chirac zei maandagavond in Berlijn dat het voorstel ook een tijdschema bevat voor de ontwapening van Irak. Het Franse voorstel zal maandagavond worden indiend tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad. Frankrijk, Rusland en China zijn permanente leden van de raad met vetorecht.

VS en Groot-Brittannië komen met resolutie

De andere twee vaste leden, de VS en Groot-Brittannië, komen maandagavond met een ontwerpresolutie waarin staat dat Irak er niet in is geslaagd de laatste kans te grijpen om te ontwapenen. Dit ontwerp komt maandagavond overigens nog niet in stemming. De Amerikaanse president Bush maakte maandag wel duidelijk dat hij een snel besluit over de resolutie wil.

Frankrijk is tegen een nieuwe resolutie omdat deze de weg effent naar een gewapend ingrijpen. De steun voor het Franse voorstel van in elk geval Moskou en Berlijn, betekent dat de onenigheid binnen de Veiligheidsraad over Irak nu compleet is.