EINDHOVEN - Het gros van de Nederlandse militairen die in Turkije de patriotantiraketsystemen gaat bedienen, vertrekt dinsdag vanaf vliegbasis Eindhoven naar Turkije. De patriotsystemen zelf zijn sinds vorige week per vrachtschip onderweg naar Turkije.

Het kabinet besloot de patriots te sturen ter bescherming van de burgerbevolking in het zuidoosten van Turkije. De vrees bestaat dat als het tot een Amerikaans ingrijpen in Irak komt, Irak mogelijk scudraketten op Turkije of richting Amerikaanse militairen op Turkse bases zal afschieten. De patriots kunnen scudraketten onderscheppen.

Uitgezwaaid

De ruim 210 militairen die dinsdag vertrekken, worden uitgezwaaid door de bevelhebber van de luchtmacht, luitenant-generaal D. Berlijn. In totaal nemen aan de missie 'Tulip Guardian' 360 Nederlandse militairen deel, afkomstig van de Groep Geleide Wapens van vliegbasis De Peel.

Zuidoosten van Turkije

De militairen vertrekken in principe voor een periode van zes maanden en worden gestationeerd op de vliegbases Diyarbakir en Batman in het zuidoosten van Turkije. De eenheden staan daar onder het bevel van luitenant-kolonel E. Abma.