AMSTERDAM - Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet wel wat in het invoeren van de zogenoemde drugsspray op scholen. Een voorstel van de PvdA kreeg steun van het CDA, de VVD en de ChristenUnie.

Sinds vorige week verkoopt een groep 'Moedige Moeders', van kinderen met drugsproblemen uit Edam en Volendam in Israël gemaakte spuitbussen. Alle voorwerpen die in aanraking zijn geweest met drugs verkleuren zodra ze met de spray zijn bespoten.

Zo kan bijvoorbeeld worden onderzocht of de kleding van scholieren sporen van drugs bevat. Ook kluisjes kunnen worden gecontroleerd. Een spuitbus, waarmee tien tests kunnen worden uitgevoerd, kost veertig euro.

Juridisch

De PvdA wil eerst bekijken of het voorstel juridisch mogelijk is, aldus Lea Bouwmeester van PvdA. Ook moet bekeken worden hoe de drugstest valt in te passen in het preventiebeleid op scholen.

Als een leerling wordt betrapt, zou de school de ouders van het kind erbij moeten roepen om te kijken hoe ze het drugsprobleem kunnen aanpakken, aldus Bouwmeester.

Testen

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) zei de spray eerst goed te willen testen.

Hij reageerde terughoudend op het voorstel die op scholen te gebruiken. "We kunnen niet lukraak sprayend door het land gaan", zei de bewindsman. Hij zei de spuitbus vooralsnog te zien als een middel om in huiselijke situaties te gebruiken. Volgens Bouwmeester is "de test gericht op hulpverlening, niet op het uitdelen van boetes."

Betrapt

De oppositiepartijen SP en D66 zeiden weinig te voelen voor het invoeren van de spray op scholen, vooral omdat onduidelijk blijft wat er gebeurt als iemand wordt betrapt. De partijen maakten zich sterk voor de terugkeer van het testen van xtc-pillen op housefeesten. Dit voorstel kreeg geen steun in de Kamer.

Het CDA wil de spray gebruiken om het drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan. De VVD ziet het zitten om een conciërge ermee uit te rusten om bijvoorbeeld kluisjes te controleren, al voorziet Kamerlid Fred Teeven wel wettelijke en privacyproblemen met de inzet van het middel.

De VVD roerde de verplaatsing van de productie van xtc naar landen als België en Duitsland aan. De grondstoffen zouden via de Rotterdamse haven naar de rest van Europa worden vervoerd.

Productie

Hirsch Ballin bevestigde dat de productie wordt verplaatst. "Dat komt door de strenge controles in Nederland."

Hirsch Ballin bekijkt met zijn collega van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) of het juridisch haalbaar is de spray in te voeren en of de spray echt werkt. Hij stuurt de Kamer na het zomerreces een brief.