HONGKONG - Het vogelgriepvirus dat in Hongkong al iemand het leven kostte, is waarschijnlijk niet van mens tot mens overdraagbaar. Dat hebben wetenschappers maandag meegedeeld. Zij hebben ontdekt dat het virus zich wel van vogel op mens verspreidt en niet van mens op mens. Deskundigen zijn wel bang dat het virus zich aanpast en meer mensen treft.

Vorige week bleek dat een 33-jarige man in Hongkong die in een ziekenhuis overleed aan een longontsteking met het virus was besmet. Zijn zoon was ook geïnfecteerd, maar die is inmiddels naar huis.

Kippen doden

Deze twee mensen zijn de eerste mensen die met het virus zijn besmet sinds 1997. Toen raakten in Hongkong achttien mensen geïnfecteerd van wie er zes stierven. Het virus werd binnen de perken gehouden door 1,4 miljoen kippen te doden.

Alert

De vader en zijn zoon zouden besmet zijn geraakt bij een familiebezoek in de afgelegen provincie Fujian vorige maand. Toen is de achtjarige dochter overleden met longontstekingachtige verschijnselen. Het is niet duidelijk of zij ook besmet was met het virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is alert.