PEKING - China is niet van plan om een nieuwe resolutie over de ontwapening van Irak te steunen. De Amerikaanse minister Powell van Buitenlandse Zaken is er maandag niet in geslaagd om Peking aan zijn zijde te krijgen.

De VS en Groot-Brittannië willen snel de tekst voor zo'n nieuwe resolutie aan de VN voorstellen. Hierin wordt vermoedelijk gesteld dat Irak resolutie 1441 wezenlijk heeft geschonden. In 1441 wordt van 'ernstige consequenties' gerept mocht Bagdad de resolutie niet naleven.

Diplomatiek offensief

Londen en Washington zijn bezig met een diplomatiek offensief om steun voor hun tekst te krijgen. Zo was Powell maandag in China, maar dat bezoek blijkt vooralsnog tevergeefs. De Chinezen willen de inspecteurs én resolutie 1441 meer tijd geven

Powell is maandag doorgereisd naar Zuid-Korea. Daar woont hij de inauguratie bij van de nieuwe president Roh Moo-hyun. Beide heren zullen elkaar ook spreken over het kernwapenprogramma van Noord-Korea.

Chirac

De Franse president Chirac zal maandag nieuwe voorstellen over de ontwapening van Irak presenteren. Zijn woordvoerder stelde dat Frankrijk inzet op vreedzame middelen om te bewerkstelligen dat Irak zich ontdoet van alle verboden wapens.

Bronnen rond de regering-Chirac meldden zondagavond dat Parijs de andere leden van de Veiligheidsraad een tijdsplanning voor de verdere werkzaamheden van de VN-wapeninspecteurs in Irak heeft voorgelegd. Frankrijk maakte zondag duidelijk dat het tegen een tweede resolutie over Irak blijft gekant.

Duitsland

Ook Duitsland is op dit moment tegen een tweede VN-resolutie over Irak. Dat zei een woordvoerder van de Duitse regering maandag in Berlijn. De woordvoerder stelde dat de wapeninspecteurs van de VN nog tijd nodig hebben om hun werk in Irak af te maken.