DEN HAAG - De PvdA voelt veel voor een referendum over het nieuwe Europese verdrag, maar hakt daarover pas de knoop door na een advies van de Raad van State. Dat advies is 'niet bindend, maar wel zwaarwegend', aldus Luuk Blom, Europa-woordvoerder van de PvdA-fractie.

Blom nuanceert hiermee het beeld dat dinsdag ontstond door uitspraken van PvdA-fractieleider Jacques Tichelaar in De Telegraaf. Tichelaar zei geen enkele argument te zien om géén referendum te houden.

In afwachting

Blom wijst erop dat ook Tichelaar daaraan toevoegt dat de PvdA eerst het advies van de Raad van State afwacht, zoals afgesproken in het regeerakkoord met CDA en ChristenUnie. "Tichelaar heeft niks nieuws gezegd, alleen dat wij niet bang zijn voor een referendum.''

Opgetogen

SP-leider Jan Marijnissen, Geert Wilders van de PVV en Alexander Pechtold van D66 reageerden dinsdag opgetogen over de uitspraken van Tichelaar in De Telegraaf. Deze drie partijen zijn, net als GroenLinks, voorstander van een referendum over het EU-verdrag.

,,Ik had de PvdA al bij de voorstanders gerekend, en het is fijn dat dit nu ook is uitgesproken'', aldus Marijnissen. Volgens Wilders wil Tichelaar zich 'onder het regeerakkoord uitfrommelen'.

Veel ophef

Maar CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel vindt dat er 'veel ophef' wordt gemaakt over de woorden van Tichelaar. Hij constateert dat de PvdA het regeerakkoord blijft respecteren. "Ik zie de uitspraak van Tichelaar als een signaal dat hij enthousiast is over het nieuwe EU-verdrag. Dat zijn wij ook.''

Tegenstanders

Anders dan de PvdA is het CDA echter tegenstander van een referendum daarover, net als de ChristenUnie. Ook Ormel typeert het advies van de Raad van State als zwaarwegend, zij het niet bindend.

Vrije markt

De VVD neemt pas een besluit over een referendum als ze de tekst van het nieuwe verdrag goed heeft kunnen bestuderen, aldus fractieleider Mark Rutte. Essentieel daarbij zijn de passages over de vrije markt in Europa.

Rutte is 'zeer verbaasd' over de uitspraken van Tichelaar. Volgens hem is het volstrekt onduidelijk waar de PvdA staat. Het PvdA-standpunt over referendum staat nog niet vast.