BREDA - De brandweer in Breda is geschrokken van het grote aantal cafés dat zijn veiligheidsvoorzieningen niet op orde heeft. Bijna driekwart van de 190 gecontroleerde cafés bleek niet in orde. Ook tijdens een eerste hercontrole bleken er nog 37 onvoldoende maatregelen te hebben genomen.

De brandweer heeft de 37 bedrijven laten weten dat ze worden gesloten als ze hun zaken niet voor het weekeinde, als het carnaval begint, voor elkaar hebben. Een woordvoerder van de brandweer denkt niet dat het zover komt. "Het zijn bijna allemaal kleine dingen die nu nog niet kloppen, zoals onverlichte bordjes die naar de nooduitgang wijzen en ongekeurde blusmiddelen."

Het is het derde jaar dat de Bredase brandweer vlak voor carnaval grootscheepse brandveiligheidscontroles houdt bij horecabedrijven. Die is daarmee begonnen na de nieuwjaarsbrand in Volendam. Het eerste jaar bleek 67 procent van de bedrijven niet in orde. Het tweede jaar bleef de teller op 33 procent steken.

'Teleurstellend'

De woordvoerder noemt de resultaten van dit jaar 'teleurstellend'. "Je merkt dat het effect van Volendam begint weg te ebben", zegt de woordvoerder. "We hebben de controles vijf weken van tevoren aangekondigd met daarbij de zaken waarop men moest letten.

Dan nog blijken bijvoorbeeld vijftig van de 190 bedrijven een geblokkeerde of gesloten nooduitgang te hebben. Het brandveiligheidbewustzijn is laag."