MOSKOU - De voormalige Russische premier Jevgeni Primakov heeft zondag tijdens zijn eendaagse bezoek aan Bagdad toch gesproken met de Iraakse leider Saddam Hussein. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou maandag gezegd.

Eerder zeiden Russische en Iraakse functionarissen dat Primakov op zijn onverwachte missie naar Bagdad alleen naaste medewerkers van Saddam Hussein had ontmoet. Primakov voerde een "vertrouwelijke missie" voor de Russische president Vladimir Poetin uit. De ex-premier is Midden-Oostendeskundige en onderhoudt goede betrekkingen met Saddam Hussein.

Vreedzame oplossing

Volgens Moskou was het doel van Primakovs bezoek om Bagdad ervan te overtuigen dat resolutie 1441 van de VN-Veiligheidsraad strikt moet worden nageleefd en dat het land onvoorwaardelijk moet samenwerken met de VN-wapeninspecteurs, aldus het ministerie. Poetin is voorstander van een vreedzame oplossing van de kwestie-Irak. Vorige maand waarschuwde Primakov nog dat een Amerikaanse aanval op Irak de internationale gemeenschap kan splijten op basis van religie en kan leiden tot onenigheid in veel landen.