GEILENKIRCHEN - Vanaf het Duitse vliegveld Geilenkirchen is maandagmorgen het eerste vliegtuig met materieel en manschappen vertrokken richting Turkije.

Later deze week volgen enkele Awacs-radarvliegtuigen. De vliegtuigen worden uitsluitend ingezet ter verdediging van het Turkse luchtruim en bieden geen ondersteuning voor eventuele oorlogsmissies in Irak. Dat zei generaal-majoor J. Dora van de basis maandag.

Turkije

Rond tien uur vertrok het eerste vliegtuig. Dora wilde niet zeggen hoeveel radarvliegtuigen naar Turkije vertrekken. Plaatsvervangend commandant J. van Dam van de Awacs-basis zei dat er 55 Nederlanders in of bij de radarvliegtuigen werken. Wie daarvan meegaat naar Turkije weet hij niet. "De bemanning rouleert voortdurend", zei hij. De Awacs-toestellen opereren vanuit Geilenkirchen, maar hebben vooruitgeschoven bases in Noorwegen, Italië, Griekenland en Turkije. Volgens Dora hebben de Awacs vorig jaar al zo'n honderd reguliere oefenvluchten boven Turkije uitgevoerd.

"De Awacs ondersteunen de grondradarposten, waardoor het zicht op activiteiten in het luchtruim boven zuidoost-Turkije vergroot wordt", lichtte Dora de nieuwe inzet van de Awacs vanaf het Turkse vliegveld Konya toe.

Actievoerders

De hoofdingang van de Awacsbasis in Geilenkirchen werd maandagmorgen tussen half zeven en half acht een tijd lang geblokkeerd door enkele tientallen Nederlandse en Duitse actievoerders tegen een mogelijke oorlog in Irak. Ze droegen spandoeken tegen de oorlog en verhinderden militairen de toegang tot de basis. De Duitse politie en militaire politie met honden maakten rond half acht de toegang tot de basis vrij.