AMSTERDAM - Sinterklaas wordt weer massaal gevierd met cadeaus en met meer gedichten en surprises dan in 2000. Volgens onderzoeksbureau NIPO zijn er maar liefst 13,5 miljoen gedichten geschreven, bijna 2 miljoen meer dan een jaar eerder. Bijna 6,9 miljoen Nederlandse huishoudens vieren de verjaardag van de Goedheiligman.

Gemiddeld wordt ruim 275 gulden per huishouden aan cadeaus uitgegeven. Dit betekent dat er voor bijna 1,1 miljard gulden aan cadeaus wordt uitgedeeld. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar.

Bovenaan de verlanglijstjes staan gezelschapsspellen en Harry Potter-producten. Op de derde plaats staan computer- en videospelletjes.Van de Sinterklaasvierende huishoudens doet het merendeel dat "gewoon" op het heilig avondje: 64% viert Sinterklaas op 5 december. Ruim eenderde heeft het feest het afgelopen weekeinde al gevierd.

Dichten

Zowel het schrijven van gedichten als het maken van surprises is ten opzichte van vorig jaar toegenomen. Eén op de drie Sinterklaasvierders zegt surprises te maken, terwijl iets meer dan de helft zich toelegt op het maken van één of meer gedichten (52%).

De Sinterklaasdichters produceren gemiddeld zo'n 3,7 gedichten. Dit betekent dat er - onder de personen van 18 jaar en ouder - in totaal meer dan 13,5 miljoen gedichten worden gemaakt. Dit betekent een stijging van bijna twee miljoen gedichten ten opzichte van 2000.

Ook het aantal surprises is toegenomen. Vorig jaar werden er nog zo'n 5,6 miljoen gemaakt, dit jaar neemt de productie toe tot 6,8 miljoen. De surprisemaker produceert gemiddeld 2,9 surprises.Bijna vier op de tien dichters zegt moeite te hebben met rijmen.