WASHINGTON - Het eerste aidsvaccin dat op mensen is getest, biedt geen bescherming voor iedereen. Het vaccin lijkt vooral te werken bij donker gekleurde mensen en bij mensen afkomstig uit Azië. De Amerikaanse producent VaxGen heeft maandag de resultaten van drie jaar onderzoek bekendgemaakt.

In totaal 5400 mannen en vrouwen (onder wie enkele Nederlanders) die een grote kans op besmetting met HIV lopen, kregen in 1998 een eerste inenting met het vaccin. Daarna is de groep in de gaten gehouden en is steeds gekeken of er iemand geïnfecteerd raakte met het aidsvirus. HIV is het virus dat aids kan veroorzaken.

Het middel verlaagde het aantal besmettingen met 3,8 procent ten opzichte van een zogenoemde placebogroep; een groep mensen die een medicament zonder de werkzame stof kreeg. Uit nader onderzoek bleek echter dat onder donker gekleurde mensen en Aziatische mensen het aantal besmettingen procent lager uitviel dan in de placebogroep.

Er deden nog geen vijfhonderd gekleurden mensen en Aziaten mee aan het onderzoek, dus de cijfers geven geen absolute zekerheid. Wel zal het bedrijf eraan werken om het vaccin nog breder beschermend te laten werken. Om dit vaccin op de markt te mogen brengen, moet het bij minstens eenderde van de onderzoeksgroep een besmetting voorkomen.

Het middel is het enige aidsvaccin tot nu toe dat fase III van de klinische testen (op mensen) heeft doorlopen. Na deze stap (en bevredigende resultaten) kan het farmaceutisch bedrijf het middel laten goedkeuren door de Food and Drug Administration, de Amerikaanse waakhond van de geneesmiddelenmarkt.

Vorig jaar stierven wereldwijd drie miljoen mensen aan de gevolgen van aids. Nog eens dertig vaccins zijn in ontwikkeling. In Uganda ging half februari een proef van start. Vijftig vrijwilligers kregen het vaccin ingespoten. De eerste fase van de proeven duurt hier twee jaar.