AMSTERDAM - In de Duitse deelstaat Beieren is vogelgriep geconstateerd. Dat heeft het ministerie van consumentenzaken zaterdag bekendgemaakt.

Bekijk video

Vijf zwanen, een eend en een gans die dood bij twee meren werden aangetroffen zijn positief getest op de ook voor mensen gevaarlijke griepvariant H5N1.

Het is voor het eerst dit jaar dat in Duitsland vogelgriep is vastgesteld, aldus het ministerie. De autoriteiten in Neurenberg hebben de inwoners van Beieren gewaarschuwd hun honden aangelijnd te houden en contact met watervogels te vermijden.

Tsjechië

Vorige week werd op een pluimveehouderij in het oosten van Tsjechië vogelgriep geconstateerd, en eerder dit jaar dook het virus elders in de EU op, onder meer in Groot-Brittannië.

Vorig jaar werden dertien EU-landen door het virus getroffen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Polen, Duitsland en Tsjechië.

Nederland

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit heeft laten weten dat Nederland geen maatregelen neemt in verband met de vogelgriep in Duitsland. "Het gaat hier niet om dieren in een commercieel bedrijf, maar om wilde zwanen.

Wordt in een bedrijf vogelgriep ontdekt, zoals vorige week in Tsjechië, dan worden transportauto's waarmee pluimvee of eieren van en naar die regio zijn vervoerd extra gereinigd en schoongemaakt. Dat is nu niet het geval."