CRAWFORD - De Amerikaanse president George W. Bush geeftde Verenigde Naties nog een laatste kans om zijn relevantie tetonen door een nieuwe resolutie aan te nemen die de weg zou kunnenvrijmaken voor oorlog in Irak. Bush zei dat zaterdag op zijn ranchin Texas.

De VS en Groot-Brittannië komen begin volgende week met eennieuwe resolutie in de Veiligheidsraad waarin in "heldere ensimpele woorden" staat dat Irak de ontwapeningseisen van de VNniet nakomt. President Bush zei niet opnieuw bereid te zijn tweemaanden te wachten voor de Veiligheidsraad de nieuwe resolutiegoedkeurt.

Hussein heeft niet ontwapend

"Er is nog maar weinig tijd. Dit is de laatste kans voor deVeiligheidsraad om zijn relevantie te tonen en ik geloof dat deVeiligheidsraad zijn relevantie zal bewijzen want Saddam Husseinheeft niet ontwapend", aldus Bush. Hij sprak tijdens eenpersconferentie na een ontmoeting met de Spaanse premier José MaríaAznar.

Topje van de ijsberg

President Saddam Hussein "is niet van plan om te ontwapenen,anders had hij het al lang gedaan", verklaarde Bush. Hij zei datvernietiging van de al-Samoud 2-raketten door Irak onvoldoende is.Het hoofd van de VN-inspecteurs, Hans Blix, heeft het bewind inBagdad vrijdag opgedragen op zijn laatst op 1 maart te beginnen metde ontmanteling van deze raketten, die een grotere reikwijdtehebben dan de 150 kilometer die de VN hebben toegestaan. "Als Irakzou besluiten zijn langeafstandswapens te vernietigen, zou datslechts het topje van de ijsberg zijn. Mijn vraag is: waaromvernietigen zij niet al hun illegale wapens", zei de Amerikaansepresident.

Eerder op de dag overlegden hij en Aznar telefonisch met deBritse premier Blair en premier Berlusconi van Italië over destrategie voor Irak.