NEW YORK - Het 17-jarige meisje dat eerder deze maand inDurham, in de Amerikaanse staat North Carolina, een hart en longenkreeg van de verkeerde bloedgroep, is zaterdag overleden. Dat heefteen woordvoerder van Duke University Hospital gezegd.

Jessica Santillan onderging donderdag een nieuwe hart- enlongtransplantatie, met organen van de juiste bloedgroep, maar deoperatie kon haar niet meer redden. De apparatuur waarmee ze inleven werd gehouden, zou zwellingen in de hersenen en inwendigebloedingen hebben veroorzaakt, waardoor het meisje overleed.

Ze lag al in coma sinds 7 februari, toen ze haar eerste hart- enlongtransplantie onderging. Direct na deze operatie bleek dat haarlichaam de nieuwe organen niet accepteerde. De artsen hadden haarnamelijk donororganen van de bloedgroep A gegeven, terwijl Jessicabloedgroep O had. De chirurg die de transplantatie uitvoerde, heeftde schuld voor de blunder op zich genomen. De ouders van Jessicahebben nog niet besloten of ze het ziekenhuis voor de rechterslepen.

Jessica en haar ouders verhuisden drie jaar geleden vanuit Mexiconaar de Verenigde Staten, in de hoop dat het meisje in hetDuke-ziekenhuis kon worden behandeld. Ze leed aan een ziekte diehaar hart verzwakte en haar longen beschadigde. Zonder operatie hadze nog zes maanden te leven gehad.