UTRECHT - PvdA-leider Wouter Bos heeft CDA-leider Balkenende zaterdag, bij de start van de campagne voor de Provinciale Staten, opgeroepen om komende week bij de onderhandelingen over de kabinetsformatie concrete afspraken te maken.

Bos zei daarmee niet te willen wachten tot de verkiezingen op 11 maart en vindt het tijd om 'resultaten te boeken'.

Bos wil onder meer dat de geplande bezuinigingen op stadsvernieuwing geschrapt worden en dat geld van rijke woningcorporaties ten goede komt aan arme corporaties. Daarnaast wil de PvdA-leider afspraken over woningbouw in plattelandsgemeenten en dat het 'kwartje van Kok' gaat naar wegen en natuur.

Jeugdzorg

Bos wil ook dat er 25 miljoen euro extra komt om wachtlijsten in de jeugdzorg weg te werken. Een voorstel daartoe van PvdA-provinciebestuurders sluist hij door naar de informateurs Leijnse en Donner.

Irak

Bos kreeg bij de partijbijeenkomst veel steun voor zijn opstelling ten opzichte van een oorlog in Irak. Ook zei Bos dat hij als fractieleider de Kamerleden van de PvdA wat meer vrijheid wil geven. Hij wil van de fractie 'een vrijplaats maken voor intern debat, want dat is wel eens anders geweest'.

Eerste Kamer

Voor de PvdA wordt de inzet van de provinciale verkiezingen vooral, dat via de getrapte verkiezingen CDA en VVD hun meerderheid verliezen in de Eerste Kamer. Het CDA heeft daar 20 van de 75 zetels en de VVD 19. Ze hoeven, aldus partijvoorzitter Koole, dus samen slechts twee zetels te verliezen om de meerderheid kwijt te zijn.

De PvdA heeft in de Eerste Kamer 15 zetels. De opkomst voor de verkiezingen van de Provinciale Staten is doorgaans laag. De strategie van de PvdA lijkt erop gericht om vooral mensen in de grote steden te wijzen op het belang van de verkiezingen. De PvdA streeft naar 18 tot 20 zetels in de Eerste Kamer. Het congres besloot om oud-Tweede-Kamerlid Middel van plaats 21 naar plaats 15 op de kandidatenlijst te verplaatsen.