AMSTERDAM - Op het dak van studentenflat Hoevestein in Wageningen is vrijdagmiddag een grote brand uitgebroken.

Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn er geen slachtoffers bij de brand gevallen. De flat, die meer dan driehonderd studentenkamers telt, is geëvacueerd. De aanwezige studenten zijn opgevangen in een sporthal.

De brand is inmiddels onder controle. Ze woedde op het dak van de zestien verdiepingen tellende flat. Mogelijk is het vuur het gevolg van een blikseminslag. Boven Wageningen hing vrijdagmiddag een hevig onweer.

Gasflessen

Verschillende bewoners van de flat melden tegenover NU.nl dat op het dak werkzaamheden plaats zouden hebben gevonden, waarbij gasflessen werden gebruikt. Die zouden zijn geëxplodeerd. Ook vlogen dakplaten in brand.

Getuigen rapporteren harde knallen. Brokstukken zouden onder andere terecht zijn gekomen op de hockeyvelden van een naastgelegen sportcomplex. Ook raakte een auto beschadigd.

Betonlaag

Door een dikke betonlaag was er geen risico dat de brand zich vanaf het dak zou uitbreiden naar de onderliggende etages. Wel is isolatiemateriaal gaan branden.

De brand ging gepaard met een grote rookontwikkeling. Die was in de wijde omgeving te zien.

Burgemeester Geert van Rumund van Wageningen zei heel erg geschrokken te zijn, maar ook "opgelucht omdat er geen gewonden zijn gevallen".

De gemeente bekijkt nu hoe de studenten waar nodig verder opgevangen kunnen worden. Overigens bleek volgens de politie een groot deel van de bewoners vanwege het weekeinde sowieso al elders te verblijven.

Noodnummer

Studentenhuisvesting Idealis heeft voor studenten die vragen hebben over de brand twee telefoonnummers geopend. Die zijn te vinden op zijn website. Ook Universiteit Wageningen heeft een telefoonnummer geopend.