DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft de 30-jarige Chinees L.L.G. vrijdag conform de eis van het Openbaar Ministerie veroordeeld tot TBS met dwangverpleging. De man doodde vorig jaar de 22-jarige Alphenaar Joost Vastenhouw. Hij hakte zijn slachtoffer in stukken en bakte hem in een wok en een frituurpan.

Volgens de rechter ging L.L.G. op een gruwelijke manier om met het dode lichaam. "Het heeft de vader en de zus van het slachtoffer zeer geschaad. Ook heeft het de samenleving ernstig geschokt."

De moord zou zijn gepleegd om spirituele redenen. De dader verklaarde dat hij een schuld te vereffenen had uit het vorige leven van het slachtoffer.

De geesten van de twee zouden op een 'hogere dimensie met elkaar strijden'. Het bakken was nodig om de geest uit het lichaam van de jongen te verdrijven, zo meende de veroordeelde.

Lichaam

Van het lichaam van Vastenhouw is weinig teruggevonden. In een slootje bij Alphen aan den Rijn trof de politie een klein aantal beenderen aan, dat de dader daar had gedumpt.

De andere resten van het lichaam had de man in vuilniszakken gestopt en in vuilcontainers gestort. De rechtbank veroordeelde L.L.G. niet alleen voor moord, maar ook voor het feit dat hij het lijk had weggemaakt om de moord te verhelen.

Schizofreen

Het Pieter Baan Centrum onderzocht de dader en omschreef hem als 'schizofreen en chronisch paranoïde'. Het centrum noemt hem dan ook niet toerekeningsvatbaar. De rechtbank heeft deze conclusie overgenomen. Bovendien acht de rechtbank kans op herhaling aanwezig.

Een vorm van herhaling heeft zich tijdens de voorlopige hechtenis van de man al voorgedaan. In de Zoetermeerse gevangenis waar hij verbleef was op een dag een vogeltje vermist.

Na lang zoeken bleek dat L.L.G. de kwartel in zijn cel had verstopt. Hij had het beestje gedood, omdat de goden hem vertelden dat er een boze geest in de kwartel woonde, zo verklaarde hij.

Verhouding

L.L.G. emigreerde in 2003 vanuit China naar Nederland, waar hij een verhouding kreeg met de vader van Vastenhouw. De man leed de afgelopen jaren een teruggetrokken bestaan, hij deed veel aan meditatie.

De liefdesrelatie tussen de Chinees en de vader was al langere tijd beëindigd, maar Vastenhouw liet de man toch in zijn huis wonen, omdat hij niet wilde riskeren dat hij naar China zou worden uitgezet.