UTRECHT - Demissionair minister De Geus van Volksgezondheid moet onderzoeken of voorkomen kan worden dat falende managers van zorginstellingen met een gouden handdruk vertrekken. Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) heeft dit verzoek in een brief aan de minister gedaan.

Het CTG is de afgelopen jaren tientallen zorginstellingen te hulp geschoten, omdat ze door riante afvloeiingsregelingen voor managers in acute financiële nood kwamen. Het college verhoogde voor die instellingen tijdelijk de tarieven, zodat ze meer geld in het laatje kregen. Op die manier worden dus de gouden handdrukken gefinancierd.

'Maatschappelijk onaanvaardbaar'

Voor CTG-voorzitter R. Scheerder was onlangs, na weer een nieuw geval, de maat vol. "Het is maatschappelijk onaanvaardbaar. De instellingen sturen de hogere rekening naar de verzekeraar en die ziet zich genoodzaakt de premie te verhogen. Uiteindelijk betalen dus de burgers de afvloeiingsregeling", aldus Scheerder.

Ingewikkeld

Hij wil dat De Geus het mogelijk maakt in te grijpen als managers er een potje van maken, zonder dat die leidinggevenden er vervolgens beter van worden. Dat wordt nog knap ingewikkeld, omdat het tegen de tijdgeest in is. Vooral het CDA wil zo snel mogelijk meer marktwerking in de zorg. Dat betekent dus dat de overheid op grotere afstand komt te staan.

SP

Tweede-Kamerlid Kant van de SP heeft De Geus in schriftelijke vragen om opheldering gevraagd. "Riante regelingen voor falende managers in de zorg, waar elke cent keihard nodig is, kan echt niet", aldus Kant. Ze wil dat de bewindsman bekendmaakt om welke instellingen het gaat, de kwestie gaat onderzoeken en mogelijkheden uitdoktert om in te kunnen grijpen.