JERUZALEM - De Israëlische premier Sharon heeft woensdag gezegd dat hij nog steeds geïnteresseerd is in een vreedzame oplossing van het conflict met de Palestijnen. Voor het vredesproces weer kan worden opgepakt moet de Palestijnse Autoriteit echter eerst "het terrorisme uitroeien", aldus de Likudleider.

Sharon stelde vijf voorwaarden aan de Palestijnse Autoriteit. Ten eerste moeten de terroristen 'echt' worden opgepakt. Bovendien moeten de terreurorganisaties worden ontmanteld en illegale wapens in beslag worden genomen. De andere voorwaarden zijn "echte preventieve maatregelen" tegen militante Palestijnen en het stoppen van anti-Israëlische propaganda.

De Israëlische regering heeft de Palestijnse Autoriteit dinsdag tot een "terrorisme ondersteunende entiteit" verklaard. Aansluitend viel de Israëlische luchtmacht talrijke doelen in de bezette Palestijnse gebieden aan. Het was een vergelding voor twee zelfmoordaanslagen van de radicale Palestijnse Hamasbeweging in Israël waarbij meer dan twintig doden vielen en tweehonderd mensen gewond raakten.

/DOSSIERMidden-Oosten