LONDEN - In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over eencursus die orale seks tussen tieners promoot als manier om eenzwangerschap te voorkomen. Tegenstanders vrezen dat de richtlijnjuist het omgekeerde effect heeft en jongeren aanzet om seksueel teexperimenteren.

De richtlijn om orale seks aan te moedigen komt voor in eencursus voor leraren om zwangerschappen bij tieners te bestrijden. Dedocenten leren tijdens de opleiding hoe ze de jongeren onder dezestien kunnen wijzen op andere manieren van intimiteit dan"volledige seksuele gemeenschap".

Meer dan honderdduizend kinderen krijgen al les van een leraardie de cursus volgde. Het programma A Pause wordt door de overheidgesteund.

Seksueel overdraagbare ziektes

Een nationale organisatie voor families, de Family EducationTrust, eist een verbod op de opleiding. Directeur Robert Whelanvreest dat de leerlingen juist alles gaan uitproberen als ze overorale seks worden onderwezen. "En het beschermt ze ook niet tegenseksueel overdraagbare ziektes", aldus Whelan vrijdag in de Britsekrant The Times.

De programmamanager van de cursus, John Rees, verdedigt deopleiding. "We maken duidelijk dat er vele manieren zijn om eenrelatie gestalte te geven. Het hoeft niet alleen maar om penetratiete draaien."

Rees maakt zich grote zorgen dat de nieuwe zedenwetgeving eeneinde aan de cursus maakt. De wet, die door de Britse Eerste Kamerwordt besproken, is onder meer gericht tegen personen dieminderjarigen tot seks willen aanzetten.