AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag bepaald dat de Postcodeloterij niet verantwoordelijk is voor de 'psychische schade' die een vrouw uit Heusden zou hebben opgelopen doordat zij buiten de prijzen van de loterij viel.

Begin vorig jaar viel de straatprijs van de Postcode Kanjer in de Hoogstraat in het Brabantse Heusden. Acht deelnemers mochten 13,9 miljoen euro verdelen. De klaagster, die ook in de straat woont, won niets omdat ze geen loten had gekocht.

De vrouw klaagde samen met een andere gedupeerde de loterij aan, omdat zij psychische schade zegt te ondervinden van het niet winnen van de prijs en het publiekelijke karakter daarvan.

Verliezers

"Door als lotnummer postcodes te gebruiken, maakt de loterij niet alleen ongevraagd gebruik van de postcodes van de mensen die niet mee willen spelen, maar wijst zij ook nog eens nadrukkelijk verliezers aan."

Zij eiste van de Postcode Loterij een schadevergoeding voor de geleden immateriële en materiële schade.

Tegenstelling

De rechtbank stelde woensdag dat nadrukkelijk wordt betwist dat er sprake zou zijn van inbreuk op het privéleven van de klagers. Wel meende de rechter dat door de loterij een tegenstelling kan worden gecreëerd binnen een kleine gemeenschap als Heusden.

Glashelder

De Postcode Loterij reageerde verheugd op de uitspraak. Ze noemt de beslissing van de rechter "glashelder".

"Wij hopen dat mevrouw De Gier nu alsnog oog wil hebben voor de zegenrijke aspecten van de Nationale Postcode Loterij, vooral daar waar het gaat om de steun aan zoveel goede doelen op het gebied van mens en natuur", staat in een verklaring.

Beroep

De advocate van De Gier, Monique Enneking, was woensdag wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar. Het is dan ook niet bekend of de vrouw in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank.