DEN HAAG - De topambtenaar van het ministerie van Justitie, tegen wie aangifte is gedaan wegens onder meer pedofilie, ontkent de beschuldigingen "met klem". Dat zei landsadvocaat E. Daalder dinsdag tijdens een kort geding in Den Haag.

Tot nu toe reageerde de man niet zelf op de aantijgingen en vragen daarover. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) gaf aan geen reden te zien voor maatregelen tegen zijn hoogste ambtenaar.

Gevangenis

Het kort geding dat dinsdag in Den Haag diende, was aangespannen door de tot levenslang veroordeelde Koerd Huseyin Baybasin. Baybasin deed ook de aangifte tegen de ambtenaar. Enkele dagen na de aangifte bracht de ambtenaar een bezoek aan de gevangenis in Alphen aan den Rijn waar Baybasin zit. De Koerd stelt dat dat gebeurde om hem te intimideren.

Hij wil dat de rechter de ambtenaar verbiedt zich nog langer met zijn zaak te bemoeien. Volgens de Staat is van bemoeienis of het misbruiken van bevoegdheden geen sprake: de ambtenaar bracht een al langer gepland werkbezoek aan de gevangenis.

Daags na de aangifte stuurde de topambtenaar via zijn advocaat een brief aan de advocaten van Baybasin waarin hij de beschuldigingen van pedofilie, wederrechtelijke vrijheidsberoving en deelname aan een criminele organisatie ontkent.

AIVD

Volgens de landsadvocaat wordt die ontkenning ondersteund door diverse onderzoeken naar de handel en wandel van de ambtenaar, die bij zijn benoeming zijn gedaan. Het gaat onder meer om een onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een verklaring van geen bezwaar afgegeven.

Moord

Baybasin zit een levenslange straf uit wegens moord, uitlokking van moord, gijzeling, drugsproductie en deelname aan een criminele organisatie. Hij meent dat tegen hem een nepproces in elkaar is gezet om hem de mond te snoeren over de vermeende pedofiele gedragingen van de topambtenaar. Die zou seks hebben gehad met minderjarige jongens op feesten in Turkije.

Een groot deel van de aangifte, waaronder de aantijgingen over minderjarigenseks, baseren Baybasins advocaten Pieter Bakker Schut en Adèle van der Plas op een rapport dat volgens hen van de Turkse overheid afkomstig is.

Het rapport zou de rol van Turkije en zijn ambtenaren in internationale drugssmokkel in de jaren '90 analyseren. Verder zou erin staan dat Turkije, Nederland, Engeland en Duitsland er op uit waren Baybasin te laten zwijgen.