ROTTERDAM - De man van prinses Margarita, Edwin de Roy van Zuydewijn, bereidt een schadeclaim tegen het koninklijk huis voor. Dat stelt de Rotterdamse hoogleraar en advocaat W. Slagter vrijdag. Hij is tevens voorzitter van de raad van toezicht van het bedrijf Fincentives waar De Roy van Zuydewijn tot ruim een jaar terug directeur en aandeelhouder was.

Volgens Slagter heeft het hof het bedrijf tegengewerkt. "Als je voortdurend merkt dat wanneer de onderhandelingen met klanten vergevorderd zijn en een contract zo goed als getekend kan worden, om onverklaarbare reden de zaak afketst, kun je wel spreken van een stelselmatige boycot." Slagter zegt dat de claim tientallen miljoenen euro's bedraagt.

Slagter treedt niet op als raadsman voor het echtpaar omdat hij denkt dat er sprake kan zijn van belangenverstrengeling. Fincentives is actief op internet en biedt zich aan als beheerder van personeelsopties van andere bedrijven. Het werd opgericht in . Het bedrijf was succesvol, stelt Slagter, tot 2001, toen De Roy van Zuydewijn trouwde met Margarita.

Prinses Margarita de Bourbon de Parme zorgde eerder voor een rel door in HP/De Tijd uitgebreid te vertellen over een hoogoplopende familievete tussen haar en haar man enerzijds en moeder Irene, vader Carlos Hugo en op de achtergrond koningin Beatrix anderzijds. Oorzaak van het conflict zou zijn dat de familie de man van Margarita absoluut niet ziet zitten.

De Roy van Zuydewijn zal bij een nog onbekende rechtbank om openbare getuigenverhoren verzoeken, vooruitlopend op een bodemprocedure. Volgens Slagter gaat het om tientallen getuigen, onder wie enkele topmannen uit het bedrijfsleven. "Van hen willen we horen waarom ze destijds op het laatste moment afhaakten in de onderhandelingen." Hij denkt dat ze onder druk zijn gezet door het hof.