WASHINGTON - De Amerikaanse strijdkrachten hebben nu zoveel manschappen in het gebied van de Perzische Golf dat zij gereed zijn voor een invasie van Irak. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, donderdag gezegd.

"Ik zou zeggen dat er ruimschoots voldoende zijn", zei de minister in een vraaggesprek voor de Amerikaanse publieke televisie. Hij doelde op de Amerikaanse en Britse militairen die de afgelopen weken in het Golfgebied zijn samengetrokken.

Volgens defensiefunctionarissen gaat het om meer dan 150.000 manschappen, maar Rumsfeld weigerde een exact aantal te noemen. Ook zijn er tientallen oorlogsschepen naar het gebied gevaren en zijn er honderden gevechtsvliegtuigen op bases in buurlanden van Irak gestationeerd.

Haviken

Rumsfeld behoort met onder anderen vice-president Dick Cheney tot de haviken binnen de Amerikaanse regering. Hij zei er zeker van te zijn dat veel landen zich achter de Verenigde Staten zullen scharen, als president George Bush het bevel voor de aanval op Irak geeft.

Hij onderstreepte dat de legerleiding voorbereid is op alle mogelijke situaties, van een onmiddellijke overgave van Irak tot gebruik van chemische en biologische wapens door het bewind in Bagdad.