LONDEN - Zwangere vrouwen die veel koffie drinken lopen een verhoogd risico dat hun kind niet levend ter wereld komt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Aarhus in Denemarken. Met meer dan acht koppen koffie per dag, goed voor 600 milligram cafeïne, wordt het risico op een doodgeborene verdubbeld.

Deze conclusie is gebaseerd op een onderzoek onder meer dan .000 zwangere vrouwen die voor hun bevalling vragenlijsten invulden over de hoeveelheid koffie die zij dronken. Ook moesten zij gegevens verstrekken over onder meer hun alcoholgebruik en rookgedrag. De studie is gepubliceerd in de British Medical Journal van vrijdag.

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat een grote cafeïne-consumptie het risico op miskramen of een laag geboortegewicht sterk verhoogden. Wetenschappers hebben tot nu toe niet kunnen vaststellen hoe cafeïne de ontwikkeling van het ongeboren kind precies beïnvloedt.

Mogelijk wordt door een grotere inname van ervan meer adrenaline geproduceerd, waardoor de bloedvaten in de placenta versmallen, of het hartritme wordt verstoord.