DEN HAAG - Voor het doodrijden van twee Delftse studenten is de 28-jarige M.V. uit Schipluiden donderdag veroordeeld tot drie jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank in Den Haag besloot verder dat de man vijf jaar geen auto mag rijden en dat hij na zijn vrijlating verplicht moet afkicken van een alcoholverslaving.

De student bouwkunde Thomas Dubbink (25) had op de avond van 16 maart vorig jaar samen met studiegenote Marijke Peil (26) gevierd dat hij in Houston een lezing mocht houden voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Ze zaten met z'n tweetjes op een fiets toen ze op het fietspad langs de Zuidwal in Delft werden geschept door de zwarte Golf van de beschonken Schipluidenaar.

V. reed te hard in een auto waarvan de technische staat gebrekkig was. Hij verloor de controle over het stuur en kwam op het fietspad terecht. De officier van justitie eiste twee weken geleden wegens dood door schuld de straf die de rechter donderdag oplegde.

Toevallig aanwezige agenten zagen hoe het ongeluk gebeurde. De politie zette de achtervolging in toen ze zagen dat de brokkenmaker er vandoor ging. De man werd even later aangehouden. De slachtoffers waren toen al dood. V. was al tweemaal eerder veroordeeld wegens rijden onder invloed.