LONDEN - Besmette naalden zijn in Afrika veel vaker de oorzaak van aids dan onveilige seks. Slechts eenderde van de besmettingen is door seksueel contact overgedragen. Dat heeft de Britse Royal Society of Medicine donderdag gemeld.

"De verspreiding van HIV-infecties in Afrika is nauw verbonden met Volksgezondheid", schrijft het genootschap van medici. Het grootste risico vormen besmette naalden. De wetenschappers concluderen dat uit diverse statistieken van Afrikaanse landen.

Zo zijn veel kinderen geïnfecteerd terwijl hun moeder de immuniteitsziekte niet heeft. In sommige landen geldt dat voor 40 procent van de besmette kinderen, vooral in landen waar veel kinderen worden ingeënt. Juist de landen met de beste toegang tot medische zorg hebben het grootste aantal aidsgevallen en rijke, goed opgeleide lagen van de bevolking worden sterker getroffen dan arme.

Die feiten weerspreken de tot nu toe heersende overtuiging over de verspreiding van aids, geeft de Royal Society toe. Waarom het "groeiende bewijs" tot nu toe niet is gezien, heeft volgens de schrijvers van de studie een psychologische oorzaak. "Mensen zien vaak alleen wat ze willen zien. De westerlijke vooroordelen over seksualiteit in Afrika kunnen daartoe hebben bijgedragen", aldus de onderzoekers. Voorheen gingen wetenschappers ervan uit dat 90 procent van de HIV-geïnfecteerden in Afrika waren besmet door seksuele contacten.

In Britse kranten hebben andere wetenschappers al kritisch gereageerd op de studie van de Royal Society of Medicine. Zo zei prof. Michael Adler van de University College Londen Medical School tegen de Times dat hij betwijfelt of het aantal besmettingen dat te wijten is aan medische zorg echt zo groot is. De feiten waarop het rapport is gebaseerd zouden zijn verouderd en de conclusies niet bewezen. Volgens Clive Evian, HIV-expert in Johannesburg, zouden alle lagen van de bevolking even hard worden getroffen als aids vooral door besmette naalden werd overgebracht.

VN-medewerkster Cate Hankins waarschuwde voor de mogelijke gevolgen van de studie: "Het ergste wat nu kan gebeuren, is dat mensen hun kinderen niet meer laten inenten of geen condoom meer gebruiken".