AMSTERDAM - Amsterdam heeft afspraken gemaakt met bordeelhouders en prostituees om een einde te maken aan de overlast van raamprostitutie. Op de Amsterdamse Wallen hebben omwonenden regelmatig last van oploopjes door een seksshow, geluidsoverlast door radio's, hoerenlopers die op de ramen tikken of dames die agressief klanten werven.

Beheerders en exploitanten moeten nu duidelijk een telefoonnummer of een adres op het raambordeel aanbrengen waar zij te bereiken zijn. "Zij zijn het eerste aanspreekpunt bij klachten", aldus stadsdeel Amsterdam-Centrum maandag. Klagende omwonenden moeten er eerst met de beheerder uit zien te komen. Pas als dit zonder resultaat blijft, kunnen de bewoners volgens het stadsdeel de politie bellen.

De politie gaat dan na wat de bordeelhouder met de klacht heeft gedaan. Als de exploitant onvoldoende heeft ingegrepen, volgt een rapportage aan het stadsdeel. Als de beheerder meerdere malen in de fout gaat, riskeert hij een boete, een officiële waarschuwing of zelfs uiteindelijk sluiting.

Folders

Ook stichting De Rode Draad, die opkomt voor de belangen van prostituees, is bij de afspraken betrokken. De organisatie gaat de dames informeren welk gedrag ongewenst is en gaat folders maken en uitdelen waarin het ongewenste gedrag wordt beschreven.