BRUNSSUM - Vijf kinderboerderijen in Zuid-Nederland zijn begonnen met het fokken van minikoeien. Het nieuwe ras mag niet groter dan 1 meter hoog worden. De minikoeien moeten op de kinderboerderijen de huidige koeien van normaal formaat gaan vervangen.

Dat heeft beheerder J. Bos van twee kinderboerderijen in Brunssum en Barneveld donderdag laten weten. Bos hoopt dat hij zo de gevolgen van de mond- en klauwzeercrisis kan omzeilen. Door de MKZ-crisis moesten de koeien langer dan normaal binnen blijven waardoor er ruimtegebrek ontstond. Kinderboerderijen moesten tijdens de MKZ-crisis op slot. Door het fokken van minikoeien hopen de kinderboerderijen onder de MKZ-wetgeving uit te komen.

De eerste generatie minikoeien is al gefokt, over negen maanden wordt het eerste kalf van de tweede generatie geboren. Over vijf jaar bij de vijfde generatie moet er een uniforme minikoe bestaan, denkt Bos.

Koeienrassen

In de foklijn worden vijf verschillende koeienrassen van vijf kinderboederijen in Nijmegen, Druten, Brunssum en Barneveld met elkaar gekruist, waaronder de relatief kleine Indische koeien, Schotse hooglanders en inheemse koeien.

De Indische koeien zorgen ervoor dat het ras steeds kleiner wordt, de inheemse moeten de nieuwe minikoe klimaatbestendig maken. Daarbij worden niet de kleinste koeien van een ras met elkaar gekruist, omdat dan het bekken van de minikoe te klein zou worden en er geboorteproblemen ontstaan.

Overigens zal de minikoe op beperkte schaal gefokt worden, omdat een kinderboerderij maar een zeer beperkt aantal koeien kan houden in verband met de milieuwetgeving, bijvoorbeeld op het gebied van mest en fosfaten. "Maar mini of niet, het is een gewone koe met alles erop en eraan", zegt Bos.