DEN HAAG - Koningin Beatrix woont 14 maart de opening bij van de Westerscheldetunnel, de vaste verbinding tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag meegedeeld.

De tunnel van 6,6 kilometer lang vervangt de autoveren Kruiningen-Perkpolder en Vlissingen-Breskens. De veren gaan overigens niet direct uit de vaart na de opening van de tunnel. Op zaterdag 15 maart doen beide veren nog dienst, maar vervoeren dan alleen fietsers en voetgangers. Vervolgens blijft Vlissingen-Breskens nog een tijdje in de vaart voor langzaam verkeer.

Tunnelbuizen

De twee tunnelbuizen zijn in ruim 2,5 jaar geboord. De tunnelboor legde per dag een afstand van 12 meter af. Het is voor het eerst in West-Europa dat een tunnel van deze lengte en op een diepte van ruim 60 meter onder NAP in slappe bodem is geboord. Naar verwachting zullen dagelijks 12.000 voertuigen van de tunnelverbinding gebruik maken.

Na de openingsplechtigheid zal koningin Beatrix in het Scheldetheater in Terneuzen spreken met personeelsleden van de veerdiensten.