UTRECHT - De vermeende moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., heeft woensdag ingestemd met het verlengen van zijn onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. Dat liet zijn advocate B. Böhler donderdag weten. Van der G. wordt momenteel gedragskundig onderzocht in de observatiekliniek van justitie.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde op 29 januari dat zijn verblijf in het PBC op 23 februari moest worden beëindigd, tenzij hij zelf zou instemmen met een langer onderzoek. De opname in de observatiekliniek mag volgens de wet namelijk niet langer dan zeven weken duren.

Het gedragskundig onderzoek naar Van der G. liep vertraging op, omdat de man uit Harderwijk zijn medewerking tijdelijk stopte. Dat gebeurde omdat hij in het begin van zijn verblijf in het PBC op verzoek van het ministerie van Justitie geïsoleerd bleef.

Ook protesteerde hij omdat er camera's in zijn cel hingen. Die maatregelen werden eind januari opgeheven. Vervolgens is Van der G. weer aan het gedragskundig gaan meewerken.