HILVERSUM - Door gaswinning in de regio Franeker daalt de bodem sneller dan verwacht en dan autoriteiten doen geloven. Dat stelde oud-ingenieur Adriaan Houtenbos van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zaterdag in het televisieprogramma Nova.

Volgens hem is de bodem bij Franeker nu al 20,5 cm gezakt, terwijl de vergunning voor de gaswinning uitgaat van een daling van 10 cm in 2016.

Waddenzee

Houtenbos waarschuwde in april dit jaar in Nova ook al dat de bodemdaling in de Waddenzee door gaswinning wordt onderschat. Dat werd toen door de NAM ontkend en de waarschuwing werd door minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) terzijde geschoven.

Volgens Houtenbos zullen door gaswinning in de Waddenzee ook dijken en het achterland mogelijk enkele decimeters zakken. Ondernemers uit het Lauwersmeergebied hebben bij de Raad van State geëist dat de gaswinning wordt stilgelegd. De zitting bij de Raad van State dient op 19 juni.

Een woordvoerder van de NAM zegt in een reactie dat heel accuraat wordt gemeten wat de effecten van gaswinning in de Waddenzee zullen zijn en dat de analyse van Houtenbos geen voorspellende waarde heeft. Volgens de zegsman kan de situatie in Franeker, waar Vermilion gas wint en niet de NAM, ook niet vergeleken worden met die in de Waddenzee.

Kalklaag

Hij stelt dat in Franeker de bodem waar gas wordt gewonnen, bestaat uit een kalklaag, die zachter is dan het zandsteen waar de NAM mee te maken heeft in de Waddenzee. Bovendien wordt er in Franeker ook zout gewonnen. Dat leidt volgens de NAM-woordvoerder doorgaans tot meer bodemdaling dan gaswinning.