ROTTERDAM - De zeehavenpolitie en de marechaussee treden donderdagochtend hard op tegen 25 actievoerders van Greenpeace die in de haven van Rotterdam het vertrek van een militair transport proberen te voorkomen. Zes tot zeven actievoerders zijn volgens de milieuorganisatie gearresteerd, onder wie een Australiër. Ook is een van de scheepjes van Greenpeace geënterd.

Greenpeace wil met een blokkadeactie het onder Cypriotische vlag varende vrachtschip NDS Progress tegen houden. Het is geladen met militair materieel bestemd voor de Golfregio waar het kan worden ingezet in een mogelijke oorlog tegen het bewind van Saddam Hussein in Irak. Het vrachtschip ligt nog aan de kade aan de Steinweg. De milieuorganisatie heeft de Rainbow Warrior II ingezet en vier rubberboten en kano's.

Milieu

Greenpeace, dat vooral bekend staat om haar milieuacties, wil met de blokkade ook recht doen aan het woordje 'peace' in haar naam. In een verklaring zegt de organisatie dat een eventuele oorlog 'verwoestende gevolgen zal hebben voor mens en milieu.'

Kat-en-muisspelletje

Verder roept Greenpeace het demissionaire kabinet Balkenende op zijn medewerking aan de voorbereidingen van de oorlog te staken. Volgens ooggetuigen is een kat-en-muisspelletje gaande tussen Greenpeace en de politie. Wat betreft varend materieel was de actiegroep aanvankelijk in de meerderheid.

Marechaussee

Intussen heeft ook de Koninklijke Marechaussee een schip ingezet en heeft de zeehavenpolitie extra rubberboten te water gelaten om de actieboten te hinderen. Ook het personeel van de NDS Progress probeert de actievoerders met waterslangen op afstand te houden. Een actievoerder die het schip wilde enteren, is op die manier weggespoten.

In Utrecht voerde GroenLinks donderdagmorgen kort actie bij het kantoor van Railion, het bedrijf dat Amerikaanse legermaterieel vervoert over het spoor. Tien leden van deze partij hadden zich bij het kantoor verzameld. Tweede-Kamerlid Karimi bood de directie van Railion een petitie tegen de transporten aan.